Ouderen met val-angst

Ouderen met die angstig zijn om te vallen hebben meer kans dat het gebeurt. Meer dan de helft van de ouderen die al eens gevallen zijn, heeft valangst. Van de ouderen die nog nooit gevallen zijn, heeft 30 tot 50% angst om te vallen.

33% van 65 plussers valt minstens één keer per jaar

Een derde van de Vlaamse 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Dit aantal is twee keer zo hoog bij bewoners in woonzorgcentra. Vaak gaan valincindenten gepaard met letsels. Denk aan heupbreuken. 40% van de patiënten overlijdt binnen de 12 maanden na een val met een heupbreuk.

Valangst

Volgens Koen Milisen (voorzitter van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie)  zorgt valangst ervoor dat ouderen net meer risico lopen om te vallen. “De angst om te vallen kan zo groot zijn dat de oudere minder gaat bewegen, hierdoor neemt de spierkracht en de evenwichtszin af. Waardoor de oudere een ander stappatroon hanteert en de kans op een val toeneemt. Zoals het gezegde luidt: rust roest.”

Val ongelukken voorkomen

Een val ongeluk is de vaakst voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. Bijna de helft van ouderen die op de eerste hulp terecht komen na een val, is in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving gevallen.

Een gerust gevoel, met één druk op de knop. Bekijk onze producten.

 

 

Senioren alarmen gebruikers tips & ervaringen

Meer lezen