Wat is valpreventie?

Ouderen van boven de 65 die vallen, kunnen veel leed te verduren krijgen. Dit komt doordat het meestal niet om ‘alleen een val’ gaat. Naast de lichamelijke gevolgen, zoals kneuzingen of botbreuken, zijn er ook geestelijke gevolgen. Ouderen zijn bang om alleen de straat op te gaan of zelfstandig klusjes in huis te doen. Hierdoor kunnen zij sociaal geïsoleerd raken en een slechtere conditie krijgen. Het is belangrijk om de risico’s om te vallen zoveel mogelijk te beperken. Daarom hebben wij voor u een aantal valpreventie tips op een rijtje gezet.

Hoe kunt u vallen voorkomen?

 1. Blijf in beweging
  Hoe meer u beweegt, hoe beter! Hierdoor blijft uw spierkracht en balans op peil. Een blokje om kan u al helpen.
 2. Maak uw huis veilig
  De meeste valongevallen vinden plaats in en rondom het huis. Leg daarom goede antislipmatten neer onder vloerkleden en in de badkamer. Laat stevige handgrepen monteren op de plaatsen waar u extra ondersteuning kunt gebruiken. Zorg dat u voldoende verlichting heeft als u de trap oploopt.
 3. Draag de juiste schoenen
  Gladde sokken of schoenen zonder grip kunnen het risico om te vallen vergroten. Zorg daarom dat u stevige en passende schoenen met een antislipzool draagt.
 4. Eet gezond
  Goede voeding zorgt ervoor dat uw spieren en botten vitaal blijven. Zorg daarom dat u voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
 5. Check uw medicijnen
  Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe meer bijwerkingen kunnen ontstaan. U kunt dus eerder vallen. Laat u daarom adviseren door uw (huis)arts.
 6. Laat uw ogen nakijken
  Goed zicht is belangrijk voor uw balans en zorgt ervoor dat u niets over het hoofd ziet. Laat daarom eens in de zoveel tijd uw ogen controleren door een opticien of oogarts.

Hulpmiddel voor een veiliger gevoel

Seniorenalarmen.be biedt ouderen verschillende hulpmiddelen. Zo hebben wij een assortiment aan alarmknoppen en alarmsystemen voor senioren. Wanneer u bijvoorbeeld op pad gaat, kan het bij u hebben van een alarmknop een veiliger gevoel geven. Mocht u vallen, dan kunt u snel en eenvoudig het alarm inschakelen en krijgt u contact met uw naasten. Bekijk hier ons assortiment.

Senioren alarmen gebruikers tips & ervaringen

Meer lezen